Veeti Vaaran ratakausi pakettiin

Salon Urheiluautoilijoita edustava ja salolaista rata-autoilun lippua ylhäällä pitävä Veeti Vaara on löytänyt vauhdin uudessa luokassa. Viime kaudella Minillä V1600-luokassa SM-pronssia voittanut urheilija vaihtoi talven aikana Legends-luokkaan.

Talven aikana hän osallistui yhteen SM- jääratakilpailuun ja kesäkausi on sujunut asfalttiratojen mestaruussarjassa kokemusta ja vauhtia hakien.

Alastaron osakilpailu 1. – 3. 9.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna ajettiin Alastarolla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu vaihtelevan vetisissä olosuhteissa. Startissa oli autoja yhteensä 44 kpl ja voittajaehdokkaita löytyy tästä ryhmästä noin 15 kpl eli kisa on äärimmäisen tiukka ja tasaväkinen.

Veeti starttasi viikonlopun ensimmäiseen kisaan ruudusta 26 ja nousi upeasti kuudenneksi. Toinen lähtö olikin jo todellista herkkua vähän mollivoittoisen kesän jälkeen. Hän nousi ruudusta 13 yleiskilpailun sijalle 3. Hän voitti samalla oman Semi-Pro-luokan. – Tämä tuntuu jo voitolta ja tästä on hyvä lähteä kesän viimeiseen kilpailuun, johon on sopivasti 2 viikkoa aikaa, ynnää tyytyväinen kuljettaja kesän tuntoja.

Ahvenistolla kausi pakettiin 16. – 17.9.

Ensimmäinen aika-ajo kovassa seurassa meni vähän alle odotusten, sijoitus 22./43 lähtijää.

Kisastartissa oli kovaa nousua. Veeti ylsi yleiskilpailussa sijalle 10 ja omassa Semi-Pro-luokassa komeasti podiumille kolmannella sijallaan.

Toiseen starttiin lähdettiin ruudusta 10. Tämä antoi jo hyvät eväät menestykseen ja parhaimmillaan Veeti nousi viidenneksi, mutta revenneen taka-akselin haitatessa ajoa pari kaveria pääsi lopuksi vielä ohi. Maalissa kokonaiskilpailun 9. ja Semi-Pro- luokan 2. Veeti ajoi kolmanneksi kovimman kierrosajan, joten hän pääsi starttaamaan kolmanteen lähtöön ruudusta 3.

Kolmas lähtö olikin jo vaikeampi. Vaihteleva sää teki tepposet ja piti laittaa lisää ilmanpainetta renkaisiin kun sateen uhka kasvoi. Auto ei käynnistynytkään normaaliin tapaan, niin hän myöhästyi lähdöstä. Näin Veeti joutui lähtemään kisaan muutaman muun kilpakumppanin tavoin varikolta. Kisaa ajettiin muutama kierros kun alkoi sataa rajusti. Turva-auto tuli radalle ja sen perässä sitten ajettiinkin lopulta maaliin saakka. – Viimeinen lähtö oli pilalla jo ennen lähtöä, joten pettymyksen tunne on vahva. Viimeiset kisat ovat osoittaneet, että kyyti riittää kärkikamppailuun hyvinkin. Pettymystä lieventää se, ettei menetetty sarjasijoituksia ja kun vauhti on hyvällä tasolla, on mahtavaa alkaa valmistautua tulevaan kauteen, ynnäävät tunteitaan Veeti ja Ville-Pekka Vaara lopulta tyytyväisinä. Sarjapisteissä Veeti saavutti 6. sijan Semi-Pro-luokassa.

Legends-luokan auto:

– Ulkonäkö on otettu 30-luvun amerikkalaisista autoista, mittakaava 5/8.
– Moottori: Yamaha FJ/XJR 1200 tai 1300 cm³ ja uusimmat Yamaha FZ09
– Teho: 130-140 hv
– Akseliväli: 1 850 mm
– Paino: noin 500 kg ilman kuljettajaa
– Korkeus: 1 200 mm
– 0–100 km/h: alle 4 sek.
– Huippunopeus: jopa 200 km/h
– Auton hinta: Tehdasuusi auto noin 28 000 €

Luokka on edullinen ja autot erittäin nopeita, ellei nopein rataluokka tällä hetkellä. Kilpailut ovat näyttäviä tasaväkisyytensä vuoksi. Autojen moottorit ovat tasaväkisiä. Alusta on täysin säädettävissä, joten mekaanikot saavat tehdä töitä eri olosuhteiden vuoksi. Autoilla ajetaan kilpailuja ja sarjoja ympäri vuoden. Auto taipuu niin jääradoille, soralle kuin asfaltille. Veeti tähtää kesäkauden ratakisoihin.

Teksti: Timo Rinnekari
Kuvat: Ville-Pekka Vaara