AUTOURHEILUN TOIMITSIJATEHTÄVIÄ
Tervetuloa tutustumaan toimitsijoiden maailmankuvaan! Autourheilukisoissa on laaja henkilöstön kirjo jokaisessa tapahtumassa. Toimitsijoihin kuuluu keittiöhenkilökunta, liikenteenohjaajat, järjestyksenvalvojat, EK-henkilöstö, ambulanssit, palokunta, turvallisuuspäällikkö, kilpailunjohto, tuomaristo, sihteerit, onnettomuudenselvittelyryhmä, ratamestarit, katsastajat, tiedottaja, kalustovastaavat, hinaushenkilöstö, tuloslaskenta henkilöstö, viestipäällikkö, kuuluttaja, kilpailijoiden yhdyshenkilö… jokaisella on oma roolinsa päivän onnistumisessa. Yhteensä henkilökuntaa toimitsijatehtävissä on kisoista vaihdellen 130 – 400 henkilöä.
Liikenteenohjaajilla on merkittävä rooli aamun ruuhkassa. Kilpailijoiden saapuessa kilpailukeskukseen liikenteenohjaus ohjaa heidät varikolle ja erottelee muut kulkijat, kuten yleisön erikseen. Yleisöparkissa on usein muutama liikenteenohjaaja ottamassa vierailijat vastaan. Myös traileriparkin henkilökunta koostuu pääsääntöisesti liikenteenohjaajista. Liikenteenohjaajina voi toimia henkilöt, joilla on vähintään henkilöauton ajokortti ja moitteeton rekisteri poliisin näkökulmasta. Kun aamuruuhka on ohi liikenteenohjaajat voivat ottaa rennommin ja sovittaessa he voivat mennä seuraamaan vaikkapa yleisön joukkoon kisoja. Järjestyksenvalvonta toimii liikenteenohjauksen tukena, kun ihmiset jalkautuvat alueelle on järjestyksenvalvojien rooli kiinnittää huomiota, että esimerkiksi lapset eivät eksy vaarallisille katselualueille.
Ravintolahenkilökunta on kilpailun yksi kulmakivi. Toimitsijoiden päivät toisinaan venyvät pitkiksi, eikä aina voi olla varma miten pitkä päivä on edessä. Ruokaa tarvitaan, jotta jaksaa pidemmänkin päivän olla mukana järjestelyissä. Toimitsijoille on usein oma ruoka- ja kahvitarjoilupiste. Ravintolahenkilöstö järjestää myös yleisölle myyntipisteen, jossa usein on myynnissä lämmin ruoka, pientä naposteltavaa ja kahvia.
Autourheilu yhdistyksellä on oma kalustotiimi, joka kulkee kisoista toisiin ja hoitavat tarvittavat rekvisiitat tapahtuman järjestämiseen. Kalusto usein pyrkii rakentamaan mahdollisimman pitkälle valmiiksi erikoiskokeiksi merkatut tiet etukäteen. Kaikkea ei pystytä täysin valmiiksi tekemään. Esimerkiksi yön yli ei mielellään jätetä isompia merkkejä, sillä mahdollisen kovan tuulen yllättäessä ne saattavat hävitä.
Kilpailunjohtotehtävät keskittyvät suurissa määrin etukäteen tehtyyn työhön -suureen määrään palavereita, selvittelyä teiden käytöstä tai radan luvitukseen ynnä muun byrokratian pyöritykseen. Kilpailunjohdon rooliin kuuluu olla kilpailussa mukana ja osallistua kilpailun aikana pidettäviin palavereihin, kuten tuomariston kokoukseen. Ennen erikoiskokeelle pääsyä autot käyvät turvallisuustarkastuksessa, jossa katsastushenkilöstö tarkastaa autojen ja kilpailijoidenkin asianmukaisen kunnon ja varustelun. Päivän mittaan moni tehtävä alue on merkityksellinen. EK:n lähdön aikatarkastuspiste (AT) kirjaa ajat aikatarkastuskorttiin ja maaliin saapuessaan maali AT kuittaa korttiin saapumisajan.
Kilpailun päätteeksi myös tarvitaan tekijöitä jotka hoitavat palkintojenjakotilaisuuden tehtävät. Kun kilpailu on ohi, aletaan pian jo suunnittelemaan seuraavan vuoden tapahtumaa ja siitä alkaa jälleen pitkä hiomisprosessi taustan byrokratian selvittelyssä. Onneksi suurimman osan toimitsijoista ei tarvitse etukäteen tehdä niin valtavasti töitä, vaan useimmille riittää tehtävän toteutukseen että saapuu aamulla paikalle ja ottaa ohjeet vastaan.
Toimitsijatehtävät perustuvat vapaaehtoisuuteen. Usein tapahtumissa kiertää kiinteä porukka, joissa on tuttu tiimi tukena kisoista toiseen. Porukkaan otetaan mielellään uusia toimijoita mukaan! Toimitsijoilla on mahdollisuus halutessaan käydä koulutuksia niin perustoimitsijakoulutuksesta aina päätoimitsijakoulutukseen saakka, myös järjestyksenvalvojia koulutetaan tarvittaessa. Harrastuksen suola on sosiaalinen toiminta, jossa jokaisella on lupa kokea olevansa hyödyllinen. Jokainen tehtävä on tärkeä kilpailun onnistumisen kannalta. Toimitsijajaokselle myös järjestetään omia tapahtumia, lajitutustumisia, kilpailumatkoja ja illanviettoja. Toisinaan ahkeria toimitsijoita muistetaan seuran logolla varustetulla takilla, t-paidalla tai muunlaisella huomion osoituksena. Vuosittain yhdistys myös palkitsee komealla pokaalilla vuoden toimitsijan! Ilmaisethan kiinnostuksesi toimitsijatehtäviä kohtaan, myös sinulla on mahdollisuus tulla mukaan toimintaan!
TOIMITSIJAJAOS
Toimitsijajaoksen tapahtumaan ovat oikeutettuja jäsenet jotka täyttävät toimitsijajaoksen jäsenyys vaatimuksen. Olet toimitsijajaoksen jäsen, kun olet ollut mukana kolmessa toimitsijatehtävässä vuoden aikana (seuran omat kilpailut ja vastavuoroisuutena tehdyt toimitsijatehtävät muille seuroille). Tämän jälkeen jäsenyys säilyy kyseisen vuoden ja seuraavan vuoden.
Tapahtumakalenterista pääset tarkastelemaan tulevia tapahtumia ja löydät myös yhteyshenkilöiden tiedot, kenelle voi ilmoittautua mukaan.