Simo Laaksonen: “Kaikki paukut ladattava aika-ajoon”

MP Motorsportin Simo Laaksonen vietti kesätauolla aikaa datan analysoinnin parissa. Kuva: Joe Portlock / LAT Images / FIA F3 Championship.

FIA F3 -sarjan kesätauko on takana ja sarjan kolme viikonloppua käsittävä syyskausi käynnistyy tulevana viikonloppuna Span moottoriradalla Belgiasta. MP Motorsportin suomalaiskuljettaja Simo Laaksonen lähtee kauden ratkaiseviin osakilpailuihin luottavaisena.

MP Motorsportin Simo Laaksonen, 20, on valmistautunut syyskauden kolmeen viimeiseen kilpailuviikonloppuun ja yhteensä kuuteen tulevaan kilpailustarttiin tallinsa päämajassa Hollannissa. Edelliseen osakilpailuun uuden moottorin autoonsa saanut Laaksonen tutki kesätauon aikana tallinsa kanssa kauden aikana kerättyä dataa sekä valmistautui tulevaan ajamalla simulaattoria.

– Olemme tiimini kanssa analysoineet kesän aikana kerättyä dataa ja tutkimme asioita, jotta saisimme koko viikonlopun onnistumaan heti harjoituksista lähtien. Lisäksi kävin viime viikolla ajamassa simulaattorilla. Ajoin yhden päivän Span rataa ja toisen Monzaa, Laaksonen kertoo.

– Hyvillä mielin ja fiiliksin tulevan viikonlopun kisaan lähdetään. Viime vuonna Spa ja Monza olivat minulle ihan hyviä ratoja, joissa vauhtini oli kohdillaan, Laaksonen muistuttaa.

Laaksonen toivoo, että myös huono tuuri olisi kesäloman aikana jättänyt suomalaiskuljettajan jälkeensä.

– Itse tietysti vastaan omista virheistäni, mutta toivotaan, ettei kukaan enää törmäilisi päälleni. Etenkään aika-ajossa, jossa hyvän lähtöruudun saavuttaminen on koko viikonlopun tärkein asia. Aika-ajon jälkeen viikonloppu lähtee joko hyvään tai väärään suuntaan, jos aika-ajo epäonnistuu. Kaikki paukut on ladattava perjantain aika-ajoon.

Belgian Spa on F3-sarjan pisin rata, jolle ei povata samanlaisia ruuhkia kuin esimerkiksi Hungaroringille, joka taas oli sarjan lyhin rata.

– Uskon, että Spassa on jonkin verran helpompi löytää hyvä rako ajaa puhdas aika-ajokierros. Se on sitten oma lukunsa, jos jonkun muun takia punainen lippu keskeyttää oman nopean kierroksen tai ei päästä ohi. Uskon, että sekä Spassa että Monzassa ajopaikan suhteen radalla on enemmän tilaa. Toivotaan, että olemme radalla aina oikeaan aikaan.

Monet asiat vaikuttavat onnistuneeseen kilpailukokonaisuuteen. Kuva: Joe Portlock / LAT Images / FIA F3 Championship.

FIA F3 -luokan Span aika-ajo ajetaan perjantaina kello 18:50 Suomen aikaa. Viikonlopun kilpailut käynnistyvät lauantaina kello 11:35 ja sunnuntaina kello 10:45 Suomen aikaa.

FIA F3 pistetilanne 10/16 osakilpailua:

1. Robert Shwartzman (RUS) 124
2. Jüri Vips (EST) 112
3. Jehan Daruvala (IND) 104
…20. Simo Laaksonen (FIN) 2

Teksti: Marko Mäkinen.