Romurallisirkus saapuu ensimmäistä kertaa Turkuun

Romurallia Lempäälässä, kuva: Mika Hurula

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna Rallin SM-sarjan finaaliosakilpailun, SM Salo-Turku Rallin, yhteydessä järjestettävässä Metsämäki Motor Showssa yhtenä ohjelmanumerona on romuralli. Lajin historia kertoo, että kisat järjestetään ensimmäistä kertaa ikinä Turussa, kun laskennassa otetaan huomioon viralliseksi luokitellut kilpailut. 

SM Salo-Turku Ralli ajetaan nimensä mukaisesti Salon ja Turun alueilla perjantaina ja lauantaina 27.-28.9. Lauantain ja koko kilpailun viimeinen erikoiskoe ajetaan yleisöerikoiskokeen muodossa Metsämäen raviradalla Turussa, jonne rakentuu Metsämäki Motor Show. Motor Showssa tapahtumaa riittää heti porttien aukeamisen jälkeen, kun ohjelmassa on näytösajoja, rompetoria ja paljon muuta autourheilumannaa. Yksi mielenkiintoisin ohjelmanumero on kuitenkin romuralli. 

Romurallissa tavoitteet on selkeät, kun voittajaksi julistetaan viimeinen liikkuva auto. Toisiin törmätään 30 m x 30 m -kokoisella areenalla lähinnä peruuttaen tärkeiden osien suojaamiseksi. Salon Urheiluautoilijoita edustava Elmo Koskenvuori on tuttu näky romurallivarikolla, kun takana on jo lähes 10 vuotta kisojen kiertämistä. Neljän edellisen vuoden ajan Koskenvuori on osallistunut jokaiseen SM-sarjan kilpailuun, joita on 3-4 vuodessa.

– Onhan tämä aika päätöntä touhua rehellisyyden nimissä mutta ainakin tällä saa ajatuksen pois arjesta mitä itse kukin joskus kaipaa. Kisoissa on aina hyvä meininki ja toisia autetaan kilpailutilanteesta huolimatta. Ei ole sitä hampaat irvessä-meininkiä toisin kuin monessa muussa autourheilulajissa tänä päivänä. Itse olen myös rallissa toiminut kartturina viime vuodesta alkaen ja erot kilpailun varikoilla on huomattavat. 

Romuralliin saa osallistua, kun ikää on 15 vuotta eikä kilpailijoilta täten vaadita siis ajokorttia. Lajin sääntökirja on muutenkin lyhyt ja tiivis, autourheilua tunteville jopa löyhä. Kuljettajan turvavarusteina toimivat lähinnä kypärä, turvavyöt sekä rautapalkki oven ulkopuolella. Koskenvuori vakuuttaa kuitenkin, että laji on turvallinen siinä missä esimerkiksi rallikin. 

– Vaikka laji näyttää hurjalta katsojan silmissä, suurempiin riskitekijöihin on kuitenkin varauduttu eikä lajin historiaan mahdu kovinkaan montaa vakavaa onnettomuutta. Mitä nyt joskus joku pikkusormi saattaa venähtää tai kylkiluut ottavat osumaa niin hyvin maltillisilla ihmisvaurioilla on selvitty. Joka kisassa autot kuitenkin katsastetaan ja puuttuviin turvallisuustekijöihin kiinnitetään huomiota. Itse käytän pakollisten turvavarusteiden lisäksi HANS-niskatukea, joka on myös yleistymässä lajin sisällä ja se on hyvä niin.

Elmo Koskenvuori, kuva: Mika Hurula

Romuralli ja ekologisuus ovat sanoina varmasti monille vaikea mahduttaa samaan lauseeseen mutta kilpailujen päätteeksi kaikista liikuntakyvyttömistä autoista poistetaan nesteet ja viedään kierrätykseen kilpailunjärjestäjän toimesta. Autot ovat periaatteessa ennen kilpailua jo valmiiksi jonkun toimesta hylättyjä, joten tätä kautta ne saadaan varmasti pois ihmisten pihoilta jatkojalostukseen. Näin myös ekologisuus voidaan yhdistää hyvinkin lajin perusideoihin. 

Koskenvuori itse ajaa kilpailun juuri hankkimallaan Mazda 323:lla, joka nimettiin haastattelua tehdessä osuvasti “Nipponiksi”, autoille, kun yleensä annetaan romurallia varten toinen toistaan mielenkiintoisempia nimiä. Myös osa kuljettajista ajaa taiteilijanimillä, joita ovat edellisen kilpailun osallistujaluetteloa katsomalla sellaiset kuten Tuho Urmas, HubbaBubba ja Nulikka. 

Vaikka kilpailu ei tässä kohtaa kuulu SM-sarjaan vaan ajetaan näytösluontoisesti niin osanottajia ei ollut vaikea löytää ja Koskenvuori vakuuttaakin, että se ei kilpailun tasoon vaikuta vaan kaikki ajavat voitto mielessään, kuten normaalissa SM-osakilpailussakin. 

Metsämäki Motor Shown portit aukeavat yleisölle klo 13:30 ja romuralli alkaa alkuerillä klo 14. Liput tapahtumaan maksavat 15€/hlö. Myös kaikki erikoiskokeet kattava rallipassi (25€) oikeuttaa sisäänpääsyyn Motor Showhun. Alle 12-vuotiaat pääsevät tapahtumaan maksavan aikuisen kanssa ilmaiseksi. Liput tulevat myyntiin myös ennakkoon syyskuun alussa Tiketin verkkokaupassa ja myyntipisteissä kautta maan.

Näin seuraat SM Salo-Turku Rallia
WWW: www.saloturkuralli.fi
METSÄMÄKI MOTOR SHOW: https://www.saloturkuralli.fi/metsamakimotorshow/
FACEBOOK: www.facebook.com/saloturkuralli/
INSTAGRAM: www.instagram.com/rallismsaloturku/
TWITTER: www.twitter.com/saloturkuralli/  

Teksti: Patrick Rupponen / SM Salo-Turku Ralli -tiedotus